piątek, 22 października 2010
Yeast
Miękki i ciepły środek. Babciny jeżynowy dżem. Słodka kruszonka. Kawałek doskonały.
Bez zbędnych słów.
Po prostu.
Ciasto drożdżowe:
przepis stąd, znaleziony na tu, lekko zmodyfikowany.
4 żółtka
3/4 szkl. cukru
20g świeżych drożdży
1 szkl. letniego mleka
3 szkl. mąki
1/4 kostki roztopionego masła lub 1/4 szkl. oleju
+rodzynki, skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
dżem lub ulubione owoce
kruszonka (duuużo kruszonki;)
Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić na 10 minut.
W tym czasie żółtka utrzeć na jasną i gęstą masę z pozostałym cukrem. Połączyć drożdże z masą żółtkową i wyrabiać z mąką, dolewając stopniowo mleko. Kiedy ciasto już się połączy, wciąż wyrabiając dodawać tłuszcz. Męczyć ciasto ok. 10 minut. (jeśli używacie dodać rodzynki czy skórkę pomarańczową)
Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5h do wyrośnięcia. Po tym czasie włożyć ciasto do przygotowanej foremki (trudno podać konkretne rozmiary blaszki, zróbcie to na oko), ułożyć owoce lub posmarować dżemem i posypać kruszonką. Piec 45minut-1h w 165'C , co jakiś czas sprawdzając patyczkiem stopień upieczenia. Jeśli ciasto za szybko się rumieni- przykryć folią wierzch. Jeść ciepłe. Lub następnego dnia odgrzane w tosterze/ piekarniku .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale ten kawałek na pierwszym zdjęciu jakoś smutny, samotny. Jakby coś to ja go chętnie przygarnę :))
OdpowiedzUsuńcuudne zdjecie! zacheca do zjedzenia
OdpowiedzUsuń