czwartek, 18 listopada 2010

Muesli and yoghurt muffins

Zdrowsze, ale pyszne. Miałam nadmiar muesli, a przepis sam wpadł mi w oko ;)

Muesli and Yoghurt Muffins
źródło przepisu
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 1/2 szklanki ulubionego muesli (najlepsze są te z owocami, rodzynkami i orzechami)
80g oleju o neutralnym smaku
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka, lekko roztrzepane
1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżka miodu

Wymieszać mąki, proszek, sodę, cynamon i 1/2 szklanki muesli. W osobnej misce połączyć jajka, jogurt, olej i cukier. Wymieszać zawartość obu misek (mogą pozostać grudki). Wmieszać jabłko. Przełożyć masę do przygotowanej formy muffinowej. Pozostałe muesli wymieszać z miodem. Posypać mieszanką muffiny, lekko docisnąć. Piec ok.20 minut w temp. 190'C. Przestudzić 5 minut w formie i podawać ciepłe lub wystudzone. Pyszne z ulubionym dżemem. Smacznego !



2 komentarze:

  1. Są śliczne i wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. alez one cudnie wygladaja:) pychotki:)

    OdpowiedzUsuń