środa, 3 listopada 2010

Shake it.

Zawsze lubiłam wszelkie smoothie i koktajle, nawet te mleczne (choć mleka w czystej postaci nie znoszę). Odkąd odkryłam zastosowanie banana w shake'ach zawsze mam jego zapas w zamrażalniku.
Niesezonowy, i może trochę za zimny, ale dla niego ryzykuję chore gardło ;)

 Banan oprócz smaku, zagęszcza i słodzi koktajl. Zamrożony banan ułatwia sprawę i nie musimy korzystać z lodu(z lodem smak już nie jest tak wyrazisty ;) . Można dosłodzić miodem, brązowym cukrem, czy wzbogacić o gałkę waniliowych lodów.
Robiłam setki shake'ów, ale do tego wracam najczęściej ;)

Koktajl bananowy z masłem orzechowym:
1 zamrożony banan (przed zamrożeniem kroję go w grube plastry)
1 duuuża łyżka masła orzechowego (uuu jest nie bez powodu ;)
ok. 200ml mleka (ilość tak naprawdę zależy od was )
ewentualnie cukier/miód do smaku

Zmiksować wszystko na gładką masę. Podawać od razu.

2 komentarze:

  1. Chociaż zimą mam częściej chęć na wszelakie ciepłe napoje, to ten wygląda smakowicie.
    Masło orzechowe plus banan - to musi być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny sposób na wykorzystanie masła orzechowego. Bardzo dziękuję, bo ja zawsze ordynarnie wyżeram je ze słoika tak od.

    OdpowiedzUsuń