środa, 2 czerwca 2010

Jam cookies

Kolejny przepis na ciasteczka od Liski. Nic nie poradzę, że te zdjęcia po prostu urzekają i trudno po przeczytaniu opisu. Zdziwicie się jak szybko i łatwo się je robi. Jak łatwo można włączyć w tą zabawę dzieci. Jak szybko się sprząta i... jak szybko się je je (<-dziwnie to wygląda, ale chyba  jest poprawnie gramatycznie?:). Są trochę cięższe niż biszkopty, ale lekko ciągnący po upieczeniu dżem nadaje im wyjątkowości i kieruję nasze dłonie po jeszcze jednego....i jeszcze... 


Ciasteczka z dżemem
Jam cookies

80 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
2 łyżki mleka
1/2 op. cukru waniliowego
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
100 g dowolnego dżemu


Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Blachę do pieczenia wyloxyć papierem do pieczenia.
Masło zmiksować z cukrem, następnie dodać mleko.
Mąkę, proszek, budyn i wanilię przesiać do miski, następnie ubijając masło, powoli wsypywać do niego suche składniki.
Łyżeczką nabierać ciasto, formować z niego kulkę, następnie końcem drewnianej łyżki robić w kulkach dziurki, które następnie wypełnić dżemem.
Układać na blasze zachowując kilkucentymetrowe odstępy.
Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut. Ciasteczka powinny być lekko rumiane, ale nie brązowe.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
Ciasteczka zachowują świeżość przez ok. 7 dni.

2 komentarze:

  1. Pozwoliłam sobie zajrzeć i czekam na efekty Holgi i Fisheye'a.
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A, i jeszcze na wytłumczenie: zajrzałam, bo zdjęcie profilowe mi się podoba, bo lubię kartkować książki kulinarne i jeść brownie, które robi moja znajoma. lomo mnie intryguje, a kotów nie lubię;)

    OdpowiedzUsuń