Mocno czekoladowa. Trzecia, pod względem czekoladowości upieczonych przeze mnie ciast (przed nią jest brownie i Torta alla Gianduia, oba Nigelli ;). A najdziwniejsze jest to, że...
nie ma w niej ani grama czekolady !
Tak, nie pomyliło mi się ;)
Przepis na biszkopt z Taste.com, o musie wspominałam tu, ale teraz podaję go w zmienionych proporcjach.
Dżem jeżynowy-domowy, od babci. Polewę znalazłam tu, również zmniejszyłam ilość.
Biszkopt:
przepis( zmodyfikowany) stąd
3 duże jajka
90-125g cukru (użyłam ok.90 g)
50g mąki pszennej
15g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
25g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki drobnego cukru (użyłam waniliowego)
Białka ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru. Na niskich obrotach, krótko wmiksować żółtka. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy i bardzo delikatnie wymieszać. Formę (użyłam 24x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Piec ok. 12 minut w temp. 180'C.
Kiedy będzie gotowa, wyjąć ją z piekarnika, położyć papierem do góry na ściereczce wysypanej drobnym cukrem, szybkim ruchem odkleić papier. Delikatnie zwinąć roladę (wraz ze ściereczką) i odstawić do ostudzenia. Mus przygotować, kiedy rolada będzie już zimna.
Lekki mus czekoladowy:
przepis zmodyfikowany stąd
1/4 szklanki gotującej się wody
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
2 czubate łyżki kakao
2 jajka, osobno białka i żółtka (można je sparzyć lub białka ubić na parze)
1/6 szklanki drobnego cukru
4 łyżki ulubionego dżemu
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, kiedy wszystko się połączy wmieszać kakao. Masa nie może mieć grudek. Wystudzić. W dużej misce ubić białka, dodając po łyżce cukru. Kiedy białka będą lśniące i sztywne (jak na bezy) wmiksować krótko żółtka (trwa to dosłownie 2 sekundy). Delikatnie połączyć szpatułką obie masy.
Delikatnie rozwinąć roladę, posmarować dżemem (można nasączyć, ale delikatnie ;), wyłożyć mus i dobrze rozsmarować po cieście (zostawić centymetrowy margines z każdej strony). Ponownie zwinąć (tym razem bez ściereczki;). Odstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.
Polewa kakaowa:
zmniejszona ilość polewy stąd
2 łyżki cukru
1 łyżki śmietany
2 łyżki kakao
3 dkg masła
0,5 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać roladę i odstawić do zastygnięcia musu, do godziny.
Smacznego !
a to niespodzianka z tym brakiem czekolady! w życiu bym nie pomyślała :) wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńpysznie to wymyśliłaś.
OdpowiedzUsuńUseful information. Fortunate me I discovered your site by accident,
OdpowiedzUsuńand I'm stunned why this coincidence didn't happened in advance!
I bookmarked it.
My site - click here to see the attached video
już zrobiła mus czekoladowy... pyszny
OdpowiedzUsuń