wtorek, 15 marca 2011

Cinnamon

Muffiny cynamonowe z serowym wykończeniem. Idealne do kubka kakao, herbaty czy kawy. Jak wszystkie muffiny, tak i te są ekspresowe. Zrobione od niechcenia, a i tak pyszne. Co mi bardzo pasuje ;).


 Będą jeszcze pyszniejsze jeśli do środka dodacie pokrojone w kostkę jabłko ;)

Muffiny cynamonowe z serem
ciastowa baza to -przepis Nigelli z 'How to be a Domestic Goddess', zmodyfikowana
1 1/3 szklanki mąki +1 łyż. proszku do pieczenia
1/3szkl. cukru
½ szkl. mleka
7 łyżek oleju
1 jajko
1 łyżka cynamonu
Masa serowa:
ok.200 g twarożku jak na serniki'
cukier do smaku
1 żółtko lub całe jajko

Wymieszać suche, osobno mokre składniki. Połączyć niedbale, mogą być grudki. Włożyć do foremki na muffiny. Składniki na masę serową dobrze wymieszać, nałożyć na ciasto w foremkach. Można również ukryć nadzienie w środku ;). Piec w 170-180'C, ok. 20-30 minut. Aż patyczek wbity w muffinę będzie suchy.


12 komentarzy:

  1. O tak, do kakao pasowałyby doskonale :)) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dzis tez muffinki pojawily sie, tylko w wersji olbrzymiej i z jagodami, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cynamon jest świtny do deserów. Pycha te ciacha, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasia,
    ;)

    Aleayah,
    Z jagodami bym zjadła jeszcze chętniej!

    Kasinka,
    Zdecydowanie niezastąpiony ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszą być niesamowicie delikatne ;) cuda małe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne!
    +dodaje do obserwowanych ; *

    OdpowiedzUsuń
  8. :/ nie wiem... nie mam dobrej blaszki na muffiny i wychodzą jakieś takie niskie;/ może masz na to sposób?

    OdpowiedzUsuń
  9. kinga,
    Kolejny śmiałek ;)

    Moments,
    A możesz znaleźć w internecie zdjęcie blaszki, którą masz, albo przynajmniej przypominającą taką? Wtedy może bym wiedziała w czym problem. I czy wszystkie muffiny takie z niej wychodzą? Bo to może być kwestia przypadku, np. zwietrzała soda czy proszek do pieczenia. Albo właśnie coś nie tak z blaszką ....

    OdpowiedzUsuń
  10. Ha! Soda! Ona była przyczyną. Od dziś będzie szczelnie zamknięta. wyszło pysznie. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Moments, bardzo mi miło, że Cię nakierowałam ;).

    OdpowiedzUsuń