czwartek, 28 kwietnia 2011

Buttery c.d. nastąpił.

Maślane. Cukrowe. Kruche. Idealne kruche ciasteczka.
Robiłam kruche ciasteczka już z kilkunastu przepisów. Wszystkie mi smakowały, ale wciąż poszukiwałam przepisu idealnego, czyli w tym przypadku takiego, gdzie ciasteczka zachowają swój kształt i będą gładkie.
I znalazłam. I te są jeszcze smaczniejsze od poprzednich prób.Wszyscy wiemy. że ciasto kruche jest zagniatane jak najszybciej, tylko do połączenia składników. A masło powinno być zimne. Tu jest odwrotnie i to odróżnia moje dotychczasowe ciasteczkowe zmagania.
Zmniejszyłam ilość cukru (zazwyczaj biorę poprawki w tej sprawie w przepisać amerykańskich;) i  ciasteczka są idealnie słodkie. Niby cukrowe, ale zdecydowanie nieprzesłodzone. Ich teksturę określiłabym jako piaskową- bo niby się kruszą, ale chrzęszczą jak piasek ;).
Przepis wieczorem. 
To już wieczór! 

Maślane cukrowe ciasteczka
oryginał tu, podaję z moimi zmianami :
2-1/2 szkl. mąki
1/2 łyż. soli
170g miękkiego masła
3/4 szkl. cukru
1 jajka
1-1/2 łyż. ekstraktu waniliowego (ja używałam domowego cukru waniliowego, więc go pominęłam, możecie użyć innego)

Do miski przesiać mąkę z solą. Odstawić na czas ucierania masła. Miękkie masło ubić mikserem w osobnej misce, na wysokich obrotach, ok. 2 minuty. Zmniejszyć odrobinę obroty miksera i stopniowo ucierać z cukrem, 2 minuty. Zmiksować z jajkiem minutę. Dodać połowę mąki i na małych obrotach (chyba, że chcecie mieć białą kuchnię) połączyć z masłem. Dodać resztę mąki i ucierać 2-3 minuty, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. W trakcie ucierania pamiętajcie o zdrapywaniu masy z boków miski. Ciasto będzie miękkie i tylko lekko lepkie. Podzielić na dwie części, owinąć każdą folią i chłodzić przez 2h w lodówce, albo tak jak ja- 30 minut w zamrażarce. Piekarnik nagrzać do 175'C, jedną kulę wyjąć, pozostawić na 5 minut aż lekko zmięknie i rozwałkować, podsypując mąką, na grubość ok. 0,5 cm. Wycinać ciastka o dowolnych kształtach i piec kilka minut do zrumienienia. Identycznie postępować z drugą kulę i resztkami ciasta (jeśli będą bardzo miękkie można schłodzić ponownie).

Masa na te ciasteczka jest świetna jeśli macie foremki ze stempelkami. Wzór będzie świetnie widać.

Wyszły mi 3 blachy ciastek i ku mojemu zdziwieniu- to nie było za dużo .

Najlepsze są podjadane z lemon curdem, ale świetnie sprawdzą się w deserach, jako ozdobę na babeczce, podarunek i w puszce- chrupane przy dobrym filmie czy książce.




19 komentarzy:

  1. Holga, one są piękne! Maślane... biorę to :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też tak mam z foremkami. :-) A maślane ciacha to moje ukochane!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowite! I wiesz co? Nie lubię przygotowywać kruchego ciasta, w którym masło powinno być bardzo zimne. Nigdy mi nie wychodzi...

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Maślane ciasteczka lubię bardzo:) Przypominają mi czasy studenckie - przerwa w nauce to było między innymi pieczenie maślanych ciasteczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis idealny... cieszę się, że go odnalazłaś :) A w nagrodę za wytrwałość w poszukiwaniach - pyszne ciasteczka :) Teraz będą za mną chodzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne ośmiorniczki, Lubię mieć w zanadrzu takie fajnie proste przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne :) Lubię szybkie proste przepisy na ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  8. agatek ♪, ;)

    Kubełek Smakowy, bierz!

    dragonfly, czyli to nie tylko u mnie ;)

    Zaytoon, ja nigdy nie mogę dobrze rozbić grudek masła i muszę wyrabiać dłużej... ;)

    Agnieszka, każdy ma jakiś smak, który przywołuję wspomnienia. U mnie to zdecydowanie makowiec (:.

    Moments, a no zrób in daj znać!

    Magda, niech chodzą ;).

    Weroniko, proste=najlepsze .

    Duś, ja też ;)

    Goś, o tak!

    Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne ciasteczka - maślane, to moje ulubione! I piękne zdjęcia, jak zawsze u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Anna-Maria, ojej, dziękuję. Bardzo mi miło, że piszesz to właśnie Ty, naprawdę ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają ślicznie :)
    p.s. fajne masz foremki ;p

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię wszelakie ciasteczka maślane.Z chęcią więc upiekę i takie.Pokazałam już młodszemu braciszkowi przepis i zdjęcia. Powiedział,że musze je koniecznie zrobić i nawet pomoże mi wycinać ciasteczka foremkami.:)

    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. M., zajrzyj na stronę IKEI, są w niezłej cenie ;).

    gruszka z fartuszka, ;).

    Olina, to bardzo mi miło :). Daj znać jak poszło wycinanie!

    OdpowiedzUsuń
  14. to najlepsze ciasteczka maślane jakie jadłam w życiu, a mój Olek sie nimi zajada....dzieuję za doskonały przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jolanto, proszę! Ja się również bardzo, bardzo cieszę ;).

    OdpowiedzUsuń