środa, 9 lutego 2011

Mocha Meringues

Zawsze beziki i drobne przekładane wypieki kojarzyłam z przesadzoną słodyczą i mnóstwem misternej roboty. Okazało się, że dziwnie i często nietrafnie postrzegam takie rzeczy. 
I uwielbiam kawę. Może nie mocną czarną, ale wszelkie kawowe smaki w ciastach, deserach i innych słodkościach wielbię. I Frappé kocham. Ale o tym w następnym lub następnymnastępnym poście.
Dzisiaj więc drobny wypiek z kawową nutą. I gorzką czekoladą. Która łagodzi słodycz. 
 
Mocha Meringues
 przepis stąd
3 duże białka
180g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniacznej
1 łyżka soku z cytryny
½ ekstraktu z wanilii
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
80g gorzkiej czekolady dobrej jakości (użyłam 100g)
  1. Nagrzać piekarnik do 130°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce, ubić białka na sztywną pianę. Kontynuując ubijanie, dodawać cukier, po jednej łyżce, do czasu aż piana będzie sztywna I lśniąca. Dodać mąkę, sok z cytryny, wanilię, kakao I 2 łyżeczki kawy, dokładnie połączyć.
  3. Przełóż masę do rękawa lub torby z odciętym rogiem. Wyciskaj równe kółeczka ( ok. 2,5cm średnicy).
  4. Piecz, a właściwie susz 25 minut.. Wyjmij z piekarnika i dobrze wystudź.
  5. Rozpuść czekoladę z pozostałą kawą w kąpieli wodnej. Lekko przestudź, sklejaj beziki czekoladą.

Wychodzi ok. 30 złożonych już bezików. Przechowywać do 2 dni.




5 komentarzy:

  1. Prześliczne! I takie idealne w kształcie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne :-) W sam raz do południowej kawy. Nie lubię jej pić bez zagryzania czymś słodkim.
    Uścisk!

    OdpowiedzUsuń
  3. i mnie się one kojarzyły z misterną robotą.. ale wyglądają tak niezwykle uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Delie,
    Do ideału im daleko, ale dziękuję ;)

    Kasia,
    Ja też zazwyczaj sięgam po coś słodkiego...

    Asieja,
    Właśnie okazało się, że do misternej roboty im daleko. I myślałam, że będą długo stygły, długo się ubijały itp., ale okazało się, że zrobiłam je w pół godziny z pieczeniem włącznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają smakowicie. chętnie bym sobie schrupała kilka przy kawie (;

    OdpowiedzUsuń