piątek, 5 sierpnia 2011

domowe mleko skondensowane i lody sernikowo-borówkowe

homemade blueberry ice cream
Szczerze mogę powiedzieć, że zrobiłam je z myślą o Was. Pamiętam jak pisałam o tych lodach i pamiętam, jak kilka osób żałowało, że nie ma maszynki.

homemade blueberry ice cream
Przyznaję, że lody bez tego magicznego urządzenia robiłam tylko dwa razy. Raz bananowe, które były...porażką(twarde jak kamień, z milionem kryształków lodu) i mleczne z amaretto, które owszem, były smaczne, ale na samą myśl o tym miksowaniu, wolę  i o nich zapomnieć. 
Tym razem pozwoliłam maszynce odetchnąć (ostatnio pobiłam lodowy rekord, pewnie wspomnę niebawem) i zrobiłam lody wg przepisu Lo, bez maszynki i bez mieszania podczas mrożenia. 
Mimo tego lody są kremowe (drobne kryształki da się wyczuć, ale tylko w owocach - to przez to, że nie wymieszałam borówkowego puree z mleczną masą, w której natomiast nie ma śladu kryształków), kiedy pozostawimy je na chwilkę w temperaturze pokojowej świetnie się nakładają. No i mają niebiański smak.
Bo są:
  1. sernikowe (!)
  2. mocno owocowe ( w oryginale truskawki, ale marzą mi się maliny)
  3. rozpływają się w ustach
  4. zawierają Wasze ulubione ciasteczka
  5. są zrobione z pewnych składników, bez barwników i aromatów
A jeśli chcecie,a by było jeszcze bardziej homemadehomemade to zróbcie swoje własne, domowe słodzone skondensowane mleko.
homemade sweetened condensed milk
Dla niektórych może się to już wydawać przesadą, ale warto. Nie mogę napisać, że jest milion razy lepsze od kupnego, bo smakuje identycznie. A może ktoś ma nadmiar  mleka w proszku?
Jest niezwykle łatwe do przygotowania, a satysfakcja... Zresztą sami sprawdźcie.
Słodzone mleko skondensowane
przepis z bloga Almost Bourdain, na ok. 1/2 l
50 g masła
220 g cukru
250 ml wody
200 g mleka w proszku (użyłam odtłuszczonego)

Cukier, masło i wodę gotować na małym ogniu. Kiedy cukier się już rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i dodawać partiami (po 50g) mleko w proszku, wciąż mieszając.
Ostudzić, przechowywać w lodówce.

homemade blueberry ice cream

Lody sernikowo-owocowe
przepis z bloga Pistachio, pozwoliłam sobie skopiować (moją jedyną zmianą było użycie borówek zamiast truskawek)
225 g śmietankowego serka Philadelphia
400 g słodzonego mleka w puszce
1/3 szklanki śmietanki kremówki
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 1/2 szklanki świeżych truskawek
3 ciasteczka digestive połamane na 1/2 cm kawałki
                      
  • Zmiksować razem do połączenia się składników mleko skondensowane, kremówkę, serek i skórkę cytrynową. Przelać do plastikowego, płaskiego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 4 godziny. Truskawki zmiksować blenderem na gładko. Masę truskawkową przelać do pojemnika z lodami. Dodać pokruszone ciastka i wymieszać. Nie trzeba robić tego bardzo dokładnie. Pojemnik ponownie wstawić do zamrażalnika i zostawić go tam na minimum 8 godzin. Lody wyjąć z lodówki na 5-10 minut przed podaniem. Wtedy łatwiej nakłada się lody.
  •  
  • Chciałam baaardzo podziękować Lo za ten przepis, bo będę używała tej bazy jako recepturę awaryjną, kiedy zapomnę włożyć miskę z maszynki do zamrażalnika dzień wcześniej ;).  
  •  
  • ~w słuchawkach~

19 komentarzy:

  1. Hmm, nigdy nie myślałam, że można tak prosto samemu zrobić skondensowane mleko. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zbliżenia loda - wymiatają:) Ma się ochotę polizać monitor.

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobie na bank-dodalam do ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  4. Dam sobie ich zdjęcie na pulpit i nie wytrzymam nerwowo jeśli ich nie zrobię na weekend ;-P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale to musi być pyyyyszne! Z chęcią zrobie i nacieszę się domowymi lodami bez maszynki :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Te lody wyglądają obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mowisz, ze bez maszynki i bez mozolnego mieszania co godzine...? Moze sie skusze, bo wygladaja niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. shaday, ja też! Póki nie zobaczyłam tego przepisu. Czytałam go kilka razy, nie dowierzając ;).

    Gosia, ;).

    Delie, mam tylko nadzieję, że tego nie zrobiłaś ;).

    Strawberries&Cream, daj znać jak smakują! ;)

    Aurora, co za szaleństwo w jednym komentarzu ;). Podoba mi się ten pomysł!

    Kass, mam nadzieję, że posmakują ;).

    slyvvia, to nieskromne, ale wiem ;). Ściskam!

    Maggie, przysięgam! Nie kiwnęłam ani mikserem, ani łyżką, ani nawet widelcem ;).

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis na własne mleko... to mnie zaskoczyłaś. :) a lody właśnie podobne robiłam.. tylko z truskawkami. : ) i też bez maszynki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajowe! Nam sie przedwczoraj skonczyly lody i juz wczoraj nie wiedzielismy co ze soba zrobic ;) Normalnie nalog :) Zrobie te na weekend :) Borowek u nas tez pelno:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale się cieszę. Ja je uwielbiam. Świetny pomysł na lody z jagodami. I ja muszę wypróbować tę wersję. Już wyobrażam sobie to połączenie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie wykorzystam przepis na skondensowane mleko, a może i na lody :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Agnieszka, u mnie jeśli nie ma lodów to nie ma co jeść. Powoli zaczyna mnie to przerażać ;). Polecam!

    lo, ja się cieszę, że Ty się cieszysz i cieszę się też, że są takie pyszne ;). Ściskam!

    kikimora, daj znać jak poszło! ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. o mniamku, mniamku, mniaaam..
    ps: a nie moja 18 to była, ale dziękuję:D!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ponieważ nie mam maszynki do lodów, zawsze mnie zniechęca myśl o zrobieniu domowych lodów, a okazuje się, że można! Ale bardziej zachwyciło mnie słodzone mleko skondensowane i na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Olcik, ;). Wybacz!

    burczymiwbrzuchu, mam nadzieję, że skorzystacie;) .

    OdpowiedzUsuń
  17. oszaleję - po prostu m u s z ę je wyczarować :))

    OdpowiedzUsuń